Mirka Zlatníková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bc. Mirka Zlatníková
Mirka Zlatníková v roce 2023
Mirka Zlatníková v roce 2023
Narození11. ledna 1965 (59 let)
Praha ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
BydlištěPraha
Národnostčeská
VzděláníUniverzita Karlova, Fakulta žurnalistiky
Povolánípublicistka, scenáristka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mirka Zlatníková (* 11. ledna 1965 Praha) je česká publicistka, scenáristka a režisérka dokumentárních filmů. Po maturitě na Gymnáziu Na Vítězné pláni vystudovala fakultu žurnalistiky University Karlovy. Má dvě dospělé děti, Davida a Adélu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Již od svých sedmnácti let pracovala jako novinářka. Prošla rozhlasem, deníkem, týdeníkem, lifestylovými časopisy. Sama založila několik lifestylových časopisů, z nichž nejznámějšími jsou Marianne a Kondice. Pracovala jako šéfredaktorka Elle a redakční ředitelka mnoha dalších periodik.

Vedle toho je stále úspěšnější scenáristkou. Její televizní prvotinou byl seriál Dokonalý svět[1] (2009). O rok později byl v rámci televizní série Soukromé pasti realizován její scénář Díra v plotě. Pro sérii ČT Nevinné lži napsala část Druhý dech (2012).

Je spoluautorkou scénáře seriálu Neviditelní (2014), filmu Teorie tygra (2016), seriálu Černé vdovy (2018) a Kurz manželské touhy (2021). V koprodukci pěti veřejnoprávních televizí vznikl podle jejího scénáře dvoudílný televizní film Marie Terezie rakouského režiséra Roberta Dornhelma[2] (2017). Díky mezinárodnímu ohlasu později vznikla další tři pokračování a také knižní trilogie Marie Terezie: Miluj a panuj, Všichni věrní a nevěrní a Tchyně Evropy.

V současné době pracuje na dalších scénářích a zároveň jako ředitelka nových projektů ve vydavatelství Vltava Labe Media.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]